Twee Weken In Laos | Two Weeks In Laos

Twee Weken In Laos | Two Weeks In Laos

Please see the bottom of this post for English

PHOTOS CLICK HERE!

Het kleine landje tussen Vietnam, Cambodja, Thailand en China. Omdat we er zo naar uit kijken om naar Thailand te gaan, was Laos voor ons in eerste instantie een doorreis om in Chiang Mai terecht te komen.

De reis begon in Phnom Penh…

Cambodja, waar we onze motors hebben verkocht. Na lang wikken en wegen leek het ons toch beter om ze achter te laten. Je bent immers niet zo snel op die dingen als je maar 150 km per dag doet. We hebben geen erge haast maar toch wel een beetje. We willen namelijk rond de 10e augustus in Kuala Lumpur, Maleisië, zijn omdat de 13e Cilly en Joop ons drie weken komen opzoeken. Bas zijn ouders. Daarnaast willen we ook nog van te voren bij Mirel in Phuket langs en daar wat langer blijven dan een paar dagen dus.. gas erop!

We namen de bus vanuit Phnom Penh richting Kratie, een dorpje aan de bruine Mekong. Niet veel reizigers stoppen hier maar toch is het meer dan de moeite waard. Kratie heeft namelijk 100 bedreigde rivier dolfijnen in de Mekong. Je zou ze eventueel ook ergens richting het noorden of in Laos kunnen zien maar de kans is het grootst in Kratie.

En ja hoor, we hadden meer dan geluk! Ongeveer 5 tot 8 dolfijnen hebben ons een mooie show gegeven rondom onze boot. Ze spelen met elkaar of rondom de kleine grasheuveltjes in de Mekong.

Een paar uur later stonden we te wachten op de bus naar de grens van Laos. We hadden gekozen voor de VIP bus die ons voor een paar euro naar de grens zou brengen en dan zou afzetten op een provinciale weg waar weer een mini busje ons zou opwachten en ons naar een boot zou brengen, die ons dan weer verder zou brengen naar de 4000 eilanden.

Dit is uiteindelijk ook allemaal gelukt maar hoe! Ten eerste was de weg van Kratie naar de grens een stuk minder onderhouden dan de andere wegen in Cambodja. Bulten, zand, gras en gaten van 2 meter doorsnede en misschien wel 40 cm diep lagen overal verspreid in het asfalt. Gelukkig zat de bus niet zo ontzettend vol en had iedereen twee stoelen voor zichzelf.

Laos – De Grens

Eenmaal bij de grens ging het, voor ons, allemaal soepel. Paspoort afgeven, stempeltje en verder. Een half uurtje later moesten we eruit en werden we in een mini van gepropt met allemaal andere toeristen. Het busje stopte bij een restaurant waar we ons boot ticket moesten kopen en ook evt. Naar de pinautomaat konden gaan. Je hebt immers nog geen Laos Kip in je portemonnee.

Eenmaal bij het bootje aangekomen schrokken we wel even. Het was pikken donker met op de achtergrond onweer en een klein houten bootje. Hoe gingen ze dit voor elkaar krijgen? Je ziet geen hand voor ogen, de rivier is al ontzettend ruw en er moeten 20 man in het bootje plus bagage. Al gauw kwam bootje 2 er aan en werden we opgesplitst. Onze kapitein voer als eerste weg. Met zijn zaklamp maneuvreerde hij tussen de grasbulten, eilanden en rotsen door en voordat we het wisten waren we in Don Det.

In Don Det zijn we 3 dagen gebleven. (Zie bovenstaande foto’s) Er gebeurd hier niet heel veel maar het is vooral erg mooi om van de Mekong te genieten en rond te fietsen.

Vanuit de 4000 eilanden zijn we naar Savannakhet vertrokken. Hier kwamen we Mark uit Canada tegen. We hadden hem al eerder gezien in de bus vanuit Cambodja maar niet mee gesproken. Savannakhet is een dorpje aan de Mekong waar in principe niet heel veel gebeurd. Het heeft een fijne sfeer en de mensen zijn ontzettend aardig.

Met z’n drieën zijn we richting Tha Khet gegaan. Wederom een dorpje aan de Mekong met een ontzettend gezellig stadsplein. Vanuit Tha Khet maken veel reizigers tours op een gehuurde motor langs tientallen grotten rondom Tha Khet.

Een van deze grotten is de Kong Lo grot. Er werd gezegd dat dit de mooiste en ook meest akelige grot zou zijn. Vanuit Tha Khet gingen we de volgende dag met een mini busje richting deze spannende grot. En spannend dat het is…

Deze grot heeft een relatief kleine ingang onder honderd meters hoge karst gebergten, waar een rivier uit stroomt. Zo’n 100 jaar geleden zagen de lokale bevolkingen eenden naar binnen zwemmen en ze bedachten zich om ze eens te volgen. Wat zij vonden was fantastisch. Een 7,5 km lange grot onder de enorme massa steen door naar de andere kant van het gebergte. De grot is op sommige plekken wel zo’n 100m hoog van binnen en de rivier kan van 10 cm tot 6m diep zijn. Er leven spinnen ter grote van je vuist in deze grot samen met vleermuizen. Gelukkig hebben we ze beide niet gezien. Je stapt op een houten vissersbootje en zodra je bij de ingang weg bent wordt het PIKKENDONKER! De bestuurder heeft een hoofdlamp en voorop het bootje zit ook een man die oplet of de bestuurder nergens tegen aan vaart. Het is ongelofelijk om te zien hoe deze mannen met zo weinig licht en met een geringe vaart door de pikken donkere grot varen.

Halverwege stoppen ze bij een verlicht stuk waar je tussen de stalactieten en stalactieten kan doorlopen. Na ongeveer een 45 minuten in de grot bereik je de andere kant van de grot. Hier stoppen ze voor wat te drinken maar dan moet je ook weer door de grot terug.. Het is een fantastische ervaring maar je moet er vooral niet teveel over nadenken.

Bekijk hier het filmpje van de uitgang aan de andere kant en tevens ook de ingang als je terug vaart..

Kong Lo Cave – Laos from DesignClaud on Vimeo.

Vientiane – De Hoofdstad

Vanuit de grot bracht het mini busje ons weer terug naar de provinciale weg (de enige fatsoenlijke weg in Laos) waar bussen elk uur langs knallen om mensen op te halen. Gelukkig stond er net een bus en konden we meteen instappen. Top dachten we nog. Maar eenmaal binnen zat de bus bom en bomvol. Als oplossing geven ze je een plastic krukje zodat je in het middenpad kan gaan zitten.

Dit heeft gelukkig maar 10 minuten geduurd want de volgende stop stapten er 3 mensen uit zodat wij, verspreid in de bus, konden gaan zitten.

5 uurtjes later kwamen we aan in Vientiane. De hoofdstad van Laos. Ik wist niet zo goed wat we moesten verwachten van een hoofdstad in een arm land. Laos is ontzettend arm en loopt nog veel achter op zijn omringende landen. 70% van het inkomen komt uit toerisme en ze nemen ook graag kansen en geld aan van andere landen. Zo wordt er een trein rails aangelegd vanuit Kunming (China) naar Kuala Lumpur door Laos. Wat gaat dit doen voor dit arme land? Een trein rails waarop ze treinen willen laten rijden met bijna 400 km per uur. Helaas zegt Laos tegen alles Ja, want ze willen zo graag.

Vientiane is eigenlijk maar een klein stadje. Het is inderdaad wat drukker en iets meer ontwikkelt dan rest van Laos maar nog steeds zie je veel armoede.

Lao Airlines

Na 3 nachtjes namen wij het vliegtuig richting Luang Prabang. We hadden niet veel speciaals gehoord over Vang Vieng, sinds ze daar het tubing bijna geheel hebben stil gelegd, dus besloten we om dan een 30 min vlucht te nemen i.p.v. een bus die 12 uur lang door de bergen rijdt. Overigens worden er veel horror verhalen verteld over deze route. Ongelukken, overgeven etc.

Wat is Tubing? Dit is in een grote opgeblazen band de Mekong afdrijven. Zo’n 10 jaar geleden was in dit dorpje niks te doen maar toen bedachten ze Tubing en werd het een super populair plekje om naar toe te gaan. Helaas is het daar zo uit de hand gelopen de laatste jaren dat mensen tijdens het tubing zoveel dronken in de barretjes die aan het water lagen, te ver afdreven, niet meer van de band afkwamen, omvielen of zelfs niet meer konden zwemmen vanwege de alcohol. Er zijn zelfs mensen omgekomen daar. De overheid heeft er nu maatregelen getroffen. Wat precies is niet geheel duidelijk maar veel barretjes zijn verdwenen en de reizigers blijven weg. De omgeving is wel erg mooi zoals we gehoord hebben maar voor ons lag de prioriteit toch meer bij Luang Prabang.

Luang Prabang was fantastisch! Een ontzettend leuk en gemoedelijk stadje. Leuke barretjes, restaurants en een fantastische markt met super leuke souvenirs (het is wel duidelijk dat dit verhaal door Claudia wordt geschreven).

Maar helaas hadden we iets minder geluk met het weer. 4 dagen regen! Dus werd het vooral genieten van massages, drankjes, eten en shoppen. De laatste dag klaarde het iets op en kregen we de kans om naar de waterval te gaan kijken. Tientallen meters hoog en prachtig helder water. Helaas begon het te stort regenen en was het water erg koud dus heb ik het overgeslagen maar Bas en Mark hebben even een frisse duik genomen tussen de visjes door.

Thailand!

Vanuit Luang Prabang vlogen we vandaag naar Chiang Mai in noord Thailand. Een vlucht van een uurtje in een klein propeller vliegtuigje.

Voor de komende 1,5 tot 2 maanden gaan we ons hier vermaken! Chiang Mai, Bangkok, Phuket en de eilanden. Mirel, ik kijk er ontzettend naar uit om je te komen opzoeken!!!

Liefs Bas en Claudia

PS: Nog een tip voor het reizen door Laos, let op dat je geen noodle soep, spaghetti of hamburger met mieren krijgt. Ze bakken ze gerust even mee…

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>ENGLISH!<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

The small country between Vietnam, Cambodia, Thailand and China. Because we are so looking forward to Thailand, we looked at Laos as a going-through country to get into Chiang Mai.

The journey started in Phnom Penh, Cambodia’s capitol city, where we sold our two Honda Dream two’s. After hesitating very long, we decided to sell them in Cambodia instead of Laos because of a few reasons. It took us too long to travel by motorbike to get into the northern part of Laos. Also Laos is much more pore than Cambodia so selling them there would give us less profit and the last reason is that we’re not allowed to take them into Thailand.

We are also on sort of a tight schedule. We have to be in Kuala Lumpur on the 10th of August as Bas his parents are coming to visit.

So, from Phnom Penh we took a bus to Kratie, a small village on the Mekong River. The only thing that is interesting here are the freshwater dolphins that are endangered. There are only about 100 left and they don’t know why they die every now and then.

We were very lucky the next day, as we’ve seen about 7 dolphins playing around our boat. They don’t jump up that much but they do play around.

After the dolphin show we took the bus to the border of Laos and Cambodia. The road was horrible and the so-called VIP bus was not that new either. But we made it to the 4000 islands and Don Det. The boat ride in the dark without any lights was a bit tricky but I guess they do that every day. We stayed here for 3 days and relaxed a lot, biked around and enjoyed the Mekong.

From the 4000 islands we made a stop in Savannakhet to make the journey a bit less long but two days later ended up in Tha Khet together with a Canadian guy called Mark, which we met in Savannakhet. From Tha Khet we took a mini van to the Kong Lo Cave up north. We heard that it was the best and most extreme cave of Laos so we had to see this one.

It has a pretty small entrance but when you get in there it blows your mind. It is so dark you cannot see anything. You will go on a boat with 2 ‘captains’ who look for the way through the cave with their headlamps.

It is amazing to see how to don’t hit the wall and know all the little rocks in the water.

The cave is about 100 m high inside and 7,5 km long. It has fist-sized spiders and bats all over the place. In the middle you will find stalactites and stalactites.

From the cave we took the mini van back to the provincial road where a big bus took us to Vientiane. A bus ride sitting next to locals on a stool in the middle of the bus.

Vientiane is just a small city. Not too big. It is a bit more civilised than the rest of Laos but still it’s very poor. We stayed around for 3 days and checked out the city. From here we flew to Luang Prabang. Only a 30-minute flight instead of a 12-hour bus ride through the hills and mountains.

Luang Prabang is a great town. It has bakeries, bars, restaurants, a lovely market, massage places and a great waterfall.

We just arrived in Chiang Mai, northern Thailand. We will stay in Thailand for about 1,5 months until we will travel south to Kuala Lumpur.

I hope you’re all well.

Take care,

Bas and Claudia

PS: Watch out you don’t get any food with ants in it.. They are not really that precise here..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 gedachten over “Twee Weken In Laos | Two Weeks In Laos

  1. Wauw!! Wat een mooie foto’s weer en leuke verhalen.. Die grot ziet er inderdaad spannend uit haha.. 😀 een mooie ervaring!! Ik ben stiekem erg jaloers op jullie mooie avonturen.. enjoy!!! x liefs Vera & Frank

  2. Leuk verhaal en prachtige foto’s!
    Claudje, ook die winkelverhalen spraken me zeer aan! Hahaha!
    Voorzichtig jullie twee en veel plezier!
    xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *