10 Maanden Op Reis!

10 Maanden Op Reis!

Nu we al bijna 10 maanden op reis zijn, ben ik een beetje klaar met de berichten dat we ons van A naar B verplaatsen. Voor ons is het de normaalste zaak geworden en dus wil ik het eens over een andere boeg gooien. Ik bedoel; wie leest na 10 maanden nou nog ons blog om te lezen hoe fantastisch we het hebben en op welk strand we nu weer liggen? Dus voor nu, wat leuke kleine verhaaltjes over Bas en Claudia in Cambodja.

Ten eerste bevalt het ons nog steeds goed en gaat het ook erg goed samen 🙂 Zeker verlang je naar je vrienden en/of vriendinnen, familie en andere leuke dingen thuis maar dat komt met vlagen. Het reizen geeft je zoveel nieuws dat we het (nog) niet willen missen. Tot zover blijven we zeker nog een jaar op reis!

IMG_5510
Tuk Tuk in Phnom Penh

De grens van Vietnam en Cambodja!

We zijn tegenwoordig niet meer met z’n tweeën maar met z’n vieren. Yes! Bas en Claudia plus Honda tractor en Honda Ferrari 2.0. Claudia op de tractor (maakt een enorme herrie) en Bas op zijn stabiele en easy going Honda Ferrari 2.0. Welke zou het t langste volhouden? 🙂

We zijn voor ons gevoel de grens over gehuppeld tijdens een vrolijk deuntje.. Easy peasy! We hadden van te voren wat ramp verhalen gehoord maar dat viel dus reuze mee. Gewoon beetje lachen 🙂 Toen we eenmaal de Vietnamese en Cambodjaanse grens hadden gepasseerd zijn we heel hard weggescheurd, bang dat iemand zou realiseren dat we nog dollars voor de motors moesten betalen. High five! Het is ons gelukt 🙂

IMG_5508
Een beetje stoffig in Phnom Penh

Maar aan alle begin komt ook een einde… Bas zijn Honda Ferrari had het gehad. Vlak voor de grens in Vietnam begon het monster al te klagen maar daar hadden we geen tijd voor. We moesten die grens over vanwege ons visum. Met wat verse olie kon ie wel weer even verder zonder te klagen.. Maar Honda tractor voelde zich buitengesloten en besloot ook de kont tegen de krib te gooien.

Dan maar stoppen in een of ander gehucht met één vervallen hotel en een shabby guesthouse. De motors afgeleverd bij een Cambodjaanse Honda dokter om ze de volgende dag opgedoft terug te krijgen. Je vraagt je dan soms wel eens af of ze echt iets vervangen hebben maar goed… Vertrouwen in de medemens toch?

Honda tractor en Honda Ferrari zijn op dit moment op retraite in Phnom Penh. Even twee weekjes rust voordat we met z’n vieren aan nieuw avontuur beginnen; Laos!

Phnom Penh is onze basis en vanuit daar gaan we naar interessante plekken zoals Sihanoukville aan de kust en Siem reap met het prachtige Angkor Wat.

Het Verkeer In Cambodja!

Het blijft een mysterie hoe het in zuid oost Azië nou precies zit met verkeers regels. Waarschijnlijk zijn er geen officiële regels maar wel ongeschreven regels zoals Honda tractor en Honda Ferrari moeten zich niet heel stoer op t asfalt voelen. Er zijn grotere binken die zich veel stoerder voelen. Hiërarchie is er dus wel.. Hoe groter hoe dominanter!

IMG_5533

Hoor je getoeter? Schuiven! Gewoon schuiven.. Niet eigenwijs zijn, lekker aan de kant de greppel of zandweg op. Ze rijden je heus niet omver.. Maar het kan nog wel eens krapjes worden als die stoere bink een andere grote jongen inhaalt.

De weg is overigens matig.. Asfalt is er.. Maar daar is alles mee gezegd 🙂

Aan De Kust, De Cambodjaanse Kust!

IMG_5583

IMG_5600

In Sihanoukville hadden we scootertje gehuurd, aangezien er geen andere motors waren en die van ons op stal staan. We waren gewaarschuwd voor politie in het centrum van de stad. Schijnbaar veel aanwezig in de stad..

En ja hoor… Daar waren ze dan. Verstopt achter een boompje met z’n drieën. Af en toe iemand aanhouden… Om ? Niks! Gewoon even aanhouden. We moesten onze papieren laten zien. Papieren? Scooter is gehuurd.. Nee je rijbewijs! Ow hihi… Ja die ligt in het Resort. Je neemt toch niet je rijbewijs mee als je op je slippertjes even het stadje in gaat? Doe eens normaal… 😉

Ok zegt meneer de grote politie man. Dit is ons tarief wat je moet betalen als je geen rijbewijs bij je hebt; $50 stond er in een vaag Cambodjaans boekje gekrabbeld. Wat een grap!

“That’s too much” roept Bas voor dat hij er erg in heeft. Slik denk ik…

IMG_5599

Maar meneer de grote politie man zegt heel normaal; “ok ok you pay me $10”

Zo gezegd zo gedaan.. Tien dollar voor meneer de grote politie agent. Snel verdiend toch? Beetje zwart geld..

Wij rijden verbaasd en lachend verder totdat we nog geen 500 m weer worden aangehouden. Dit keer omdat we zogenaamd door het rood zijn gereden. Naast ons worden wat Cambodjanen aangehouden die er of vandoor gaan of waarvan de politie agent snel de sleutels uit het slot trekt.

We leggen de politie man uit dat we net al zijn aangehouden en al tien dollar hebben betaald aan zijn vriendjes. Gelukkig is hij wat sneller te paaien en mogen we er snel vandoor.

IMG_5565

Wat blijkt nu, je licht mag overdag niet aan (zo wel, 5 dollar boete) je mag je knipperlicht niet misbruiken?! (5 dollar boete) de bestuurder moet een helm op en de rest maakt ze niks uit en je moet cash bij je hebben voor deze grapjes. Weten we dat ook weer voor als we over een weekje richting Laos gaan.

Wat ons is opgevallen in Cambodja;

– leuke mensen! Vrolijk en vriendelijk

– veel bedelaars en ook veel arme, ongezonde en gewonde mensen

– ze rijden alleen maar Toyota Camry of evt. een andere Toyota

– ze toeteren veel minder dan de Vietnamezen

– het duurder is dan verwacht.

IMG_5609

IMG_5606

Lieve groetjes uit Siem Reap!

Bas en Claudia

PS: Sinds kort kunnen jullie ook comments achterlaten op onze berichten. Zie hier onder > LEAVE A COMMENT! 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 gedachten over “10 Maanden Op Reis!

 1. Ik geniet telkens weer van je verhalen.
  Dat wordt later een prachtig boekwerk.
  De mam en de oma zijn twee goede sponsors
  Maar ben voorzichtig daar zolas wij zeggen raar bökkeme.
  Diene awt nonk
  Neit AWWE NONK!!!!!!!!!!!

   1. Haha, jonk nonk Fer klink beter he, ik had helemaal geen idee dat u onze berichtjes ook leest. Wat leuk! We zullen heel goed oppassen hier, maar ik heb een grote sterk man bij me, die schrikt ze wel af. Liefs Claudia

 2. Wauw! Mooi verhaal weer buiten de corrupte agenten om haha.. Wat een mafkezen! In Nederland zijn de boetes hoger moet je maar denken 😉

 3. Whoe hoe jullie hebben een leuke streekte pakken! Ik lees regelmatig nog jullie verhalen dus ga door door leuk leuk leuk! En laos wordt prachtig en zeker partyen daar tubing kun je niet missen en feesten met emmertjes drank en met geluk weer terug over de wankelen bruggetjes over de rivier. Have fun!

 4. Ik lees jullie berichten nog steeds hoor, altijd leuk! Landmijnslachtoffers op elke hoek vd straat, vond het ook behoorlijk schokkend toen ik t zag. Zeker in Siem reap n contrast met de dure hotels en luxe die ook aanwezig zijn.

  Benieuwd hoe jullie Laos gaan vinden, goede reis!

  Groeten oet Mestreech, Paul.

 5. Hi Claud en Bas!

  Ik lees jullie blog ook nog altijd met plezier hoor 😉 leuke verhalen en van een afstandje met jullie mee genieten!

  Geniet van Cambodja, ziet er prachtig uit!

  Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *